Voor de mannen en stoere vrouwen onder ons die van barbecueën houden

Wanneer wordt er houtskool of briketten gebruikt? Dit is een vraag die vaak aan de ons gesteld wordt.  

Om de barbecue tot een succes te maken is de juiste brandstof onmisbaar.

Houtskool is niet meer dan stukken verkoold hout. Hoe harder en groter de stukken houtskool hoe langer de brandduur.  Briketten bestaan uit vermalen verkoold hout met een bindmiddel, vaak zetmeel. Doordat briketten zeer compact zijn duurt het langer voordat de briket goed op temperatuur is. Wanneer er een grijze as laag op de briketten ligt is de temperatuur goed.

Houtskool wordt gebruikt wanneer er snel hoge temperaturen nodig zijn. Het nadeel hiervan is, is dat houtskool sneller opbrandt waardoor de temperatuur verloren gaat. Daarentegen, briketten blijven langer op een constante temperatuur.

Houtskool wordt vaak gebruikt bij dunne stukjes vlees, rood vlees zoals biefstuk en vis. Dit wordt ook wel direct grillen genoemd.  Bij hoge temperaturen is het vlees binnen enkele minuten klaar om genuttigd te worden. Bij het gebruik van briketten is het eigenlijk het tegenovergestelde, briketten worden gebruikt om dikke stukken vlees te garen, indirect grillen. De truc van indirect grillen is om er een bak met water onder het vlees neer te zetten, zo blijft het vlees mals en vol van smaak. Indirect grillen kan alleen met een barbecue die volledig dicht kan zodat de warmte binnen de barbecue blijft.

De koks passen dan ook hun brandstof methode aan op welk soort vlees en of vis zij zullen gaan grillen.

Hieronder nog kort de voor en nadelen van het barbecueën met houtskool en briketten.

Voordelen houtskool Nadelen houtskool
Snel op temperatuur Temperatuur word snel minder
Hoog bereik van temperatuur Vaak bijvullen voor lang gebruik
Vlees is snel gaar Veel as
Geschikt om direct te grillen  
Lekker voor gebruik van dichtschroeien vlees  

 

Voordelen briketten Nadelen briketten
Lang barbecueën Bereikt minder hoge temperatuur dan houtskool
Constante temperaturen Duurt langer voordat de juiste temperatuur bereikt is
Garen voor dikke stukken vlees Goedkope varianten bevatten chemicaliën 
Geschikt voor indirect grillen  
Doorzaam, briketten kunnen herbruikt worden  

Nog even wat kleine tips voor het barbecueën:

Gebruik geen vork maar een vleestang om het vlees te draaien, met een vork verliest het vlees zijn malsheid en smaak
Bewaar het vlees zo lang mogelijk in de koelkast om bedorven vlees te voorkomen
Investeer in duurdere houtskool of briketten, in de goedkopere varianten zitten vaak chemicaliën en geen natuurlijk materiaal. Dit zorgt ervoor dat er veel as in je barbecue komt en de smaak minder lekker is.
Smeer het rooster van de barbecue in met wat olijfolie om plakken te voorkomen
Als het vlees aan het rooster plakt probeer deze dan niet los te trekken. Vaak laat het vlees naar een paar minuten vanzelf los.


Voor snelle vragen en informatie bel 0528 22 00 02 of vraag vrijblijvend een offerte aan via ons contactformulier.

sitemap | contact | privacy | websites dotsolutions